AVG / GDPR
De meest gestelde vragen over Online Succes en de vernieuwde privacy regelgeving (AVG/GDPR)
De meest gestelde vragen over Online Succes en de vernieuwde privacy regelgeving (AVG/GDPR)

Meer informatie over de vernieuwde privacy regelgeving en de impact op jouw gebruik van Online Succes

Lisette Wijbenga avatar
Geschreven door Lisette Wijbenga
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Versie 1.2

We krijgen steeds vaker vragen over de nieuwe regelgeving rondom de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die per mei 2018 van kracht wordt. Dit is ook niet zo gek, want het is een complex onderwerp. In dit artikel lees je antwoord op veel gestelde vragen omtrent de nieuwe regelgeving in combinatie met Online Succes.

Wat is de vernieuwde Europese privacyverordening?

De AVG, oftewel Algemene Verordening Gegevensbescherming is een vervangende wet voor de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De AVG wordt in het Engels aangeduid als General Data Protection Regulation (GDPR). De wet heeft als doel om de privacy gevoelige gegevens die organisaties bezitten te beschermen. Op dit moment is er een overgangsperiode, maar vanaf 25 mei 2018 volgen daadwerkelijk sancties als bedrijven niet voldoen aan deze regelgeving.

Welke impact heeft de regelgeving op mijn Online Succes gebruik?

Als je gebruik maakt van Online Succes moet je een aantal wijzigingen aanbrengen om conform de nieuwe regelgeving te werken. De personen herkenning van Online Succes maakt namelijk gebruik van cookies om individuen te herkennen die gegevens op je website achterlaten. Omdat jij hiermee contactinformatie van deze personen (zoals e-mailadres) in jouw Online Succes account opslaat, valt dit binnen de scope van de nieuwe privacy regelgeving. Wij adviseren en attenderen je als gebruiker graag hierover, maar houden geen toezicht op de toepassing ervan. Je blijft als eindgebruiker zelf verantwoordelijk.

Is mijn Online Succes software klaar voor de AVG / GDPR?

Het antwoord is jazeker! Jouw Online Succes software is helemaal klaar voor de AVG / GDPR. Hiervoor zijn o.a. de volgende nieuwe functies beschikbaar:

Als beheerder vind je alle opties terug via het menu Admin -> AVG / GDPR instellingen.

Onthoud wel dat het gebruik van Online Succes slechts over een klein deel van de regelgeving gaat en dat er wellicht andere zaken op jouw bedrijf van toepassing zijn. Laat je daarom adviseren door een AVG / GDPR professional of jurist.

Wat moet ik aanpassen op mijn website om Online Succes te gebruiken?

We helpen je graag om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. De volgende stappen raden we sterk aan:

1. Pas je privacyverklaring aan

2. Pas je cookieverklaring aan

3. Maak cookies inzichtelijk en vraag toestemming

4. Teken de verwerkersovereenkomst van Online Succes

Wat kan ik aan mijn huidige privacyverklaring toevoegen?

Veel zaken blijven hetzelfde ten opzichte van de huidige regelgeving. Zo blijf je informeren over het soort persoonsgegevens dat je verwerkt en ook voor welke doeleinden je dat doet. Transparantie is ook in deze nieuwe regelgeving belangrijk. Wil je weten of je huidige privacyverklaring voldoet aan de vernieuwde regelgeving? Een ervaren jurist kan je hierbij helpen.

Hieronder vind je een voorbeeld dat je kunt opnemen en/of aanpassen voor in je privacyverklaring:

<Jouw bedrijfsnaam> gebruikt de software van Online Succes om website bezoekers een betere en gepersonaliseerde ervaring op haar website te bieden. De Online Succes software maakt een profiel aan wanneer u een interactie met de website van <Jouw bedrijfsnaam> heeft. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van een whitepaper of ebook.

Uw Online Succes profiel is uniek voor <Jouw bedrijfsnaam>. Om uw privacy te waarborgen, wordt dit nooit met derden gedeeld en is dit enkel beschikbaar voor uzelf en <Jouw bedrijfsnaam>. U kunt ten alle tijden uw Online Succes profiel inzien, wijzigen en/of verwijderen. Tevens kunt u een ‘do not track’ activeren zodat de Online Succes software uw bezoeken niet registreert.

Daarnaast adviseren we je om de link naar jouw Verzoek tot inzage portaal en de Do not track iframe op te nemen in jouw privacyverklaring.

TIP: Voor meer inspiratie en een uitgebreide privacyverklaring verwijzen we je graag naar onze eigen privacyverklaring

Wat kan ik toevoegen aan mijn cookieverklaring?

Bij het herkennen van de bedrijven en contacten maken we gebruik van een cookie. We adviseren daarom altijd al om het Online Succes cookie in je cookieverklaring te vermelden;

Cookienaam: logger
Leverancier: Online Succes
Opslagperiode: 2 jaar

Functie: Dit cookie bevat een unieke willekeurig gegenereerde waarde die Online Succes (software) in staat stelt website bezoekers te onderscheiden. Wanneer je als website bezoeker jezelf kenbaar maakt via een interactie op onze site (bijvoorbeeld door het invullen van een formulier), dan koppelt Online Succes dit cookie aan de gegevens die je bij deze interactie heb achtergelaten. Voor de bedrijven herkenning van Online Succes zetten we geen cookies in.

TIP: classificeer je cookies zodat je website bezoeker beter begrijpt wat voor soort cookies je website gebruikt. Zie onze cookieverklaring als voorbeeld.

Maak cookies inzichtelijk, vraag toestemming en plaats het juiste script

Bezoekers moeten volgens de vernieuwde regelgeving geïnformeerd worden en actief toestemming geven voor de te plaatsen cookies. Zorg voor een cookiemelding die hieraan voldoet. Er zijn inmiddels diverse 'cookie management oplossingen' beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn:

Ons advies is om op basis van wel / geen consent een variant van het Online Succes script te laden dat wel of geen cookie plaatst. In dit artikel lees je hoe je jouw Online Succes script hiervoor configureert.

Vervolgstappen: