Alle collecties
AVG / GDPR
De bedrijven herkenning werkt op basis van een zakelijk IP-adres. Wat als dit van een eenmanszaak is - dan is dit te herleiden tot een persoon. Mag dat in de context van de AVG?
De bedrijven herkenning werkt op basis van een zakelijk IP-adres. Wat als dit van een eenmanszaak is - dan is dit te herleiden tot een persoon. Mag dat in de context van de AVG?
Alex Vermeule avatar
Geschreven door Alex Vermeule
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Leestijd: 10 min

Het grootste deel van de eenmanszaken gebruikt een thuis internet / privé aansluiting om op het internet te surfen. De IP-adressen van dit soort aansluitingen koppelt Online Succes nooit aan een bedrijfsprofiel. 

Een klein percentage (<1%) eenmanszaken heeft echter voor een zakelijke internet aansluiting gekozen en kan hierdoor als bedrijf (dat je website bezoekt) worden herkend.

Ondanks dat de risico hiervan zeer beperkt is (met name door het kleine aantal eenmanszaken met een zakelijke internet aansluiting), merken we dat onze grotere klanten het zekere voor het onzekere nemen en eenmanszaken willen uitsluiten van de statistieken in Online Succes. Deze functionaliteit staat daarom ook op onze roadmap om zeer binnenkort te ontwikkelen. Voor onze Enterprise oplossingen onder ons Companda label hebben we deze optie al ingebouwd. Kort samengevat: we laten onze klanten graag zelf bepalen hoe ze hiermee om gaan. 

Voor de volledigheid, hieronder ons antwoord op de vraag:

Met Online Succes bouw je webstatistieken op over zakelijke doelgroepen en zorgt voor inzicht om je B2B marketing- & verkoopactiviteiten mee te sturen. Er is sprake van een gerechtvaardigd belang om inzicht te creëren om de effectiviteit van marketing- & verkoopactiviteiten te meten en te verbeteren.

Het gerechtvaardigd belang is beschreven in de EU AVG (artikel 6 lid 1 sub f) en in de context van Online Succes gaat dit o.a. over het opbouwen van webstatistieken rondom het gedrag van (doel)groepen van bedrijven. Dit belemmert of schendt geen rechten van natuurlijke personen. Ook worden er geen bijzondere persoonsgegevens verwerkt. Daarnaast verrichten we op geen extra inspanningen om natuurlijke personen te identificeren. 

B2B bedrijven die eenmanszaken niet als doelgroep hebben vinden de kwaliteit van hun webstatistieken veelal belangrijker dan het uitsluiten van statistieken over deze groep, met name voor het optimaliseren van hun online campagnes. Voor bedrijven die juist wel zaken doen met eenmanszaken, is een compleet mogelijk inzicht ook van groot belang. Online Succes geeft je informatie over de kwaliteit van je (online) campagnes en gebruik van de website die je niet eenvoudig op een andere wijze kunt verkrijgen. Het gerechtvaardigd belang neemt toe aan gewicht.

In de Telecommunicatiewet is eenduidig vastgelegd hoe én onder welke voorwaarden er gecommuniceerd mag worden met een specifieke bedrijven (mail, telefoon, sms, post, bezoek) zoals eenmanszaken. In de praktijk probeert een gebruiker van Online Succes met name door middel van telefoon te achterhalen welke persoon de website bezocht. Hierbij is de controlestap of een eenmanszaak zich heeft ingeschreven in het zakelijke bel-me-niet-register essentieel. Deze voorwaarde is duidelijk en wordt niet aangepast door invoering van AVG. E-mailen mag sowieso niet omdat er geen sprake is van een opt-in. Het benaderen van bedrijven via post is afhankelijk van de zgn. non-mailing indicator in het KvK register. 

Was dit een antwoord op uw vraag?